I ti år har elever ved Byåsenskole i Trondheim hatt ett spesielt fokus på Ghana. Dette har utviklet seg fra klasseromsaktiviteter til et bredt utvekslingsprogram basert på Utdanning, Kultur og Miljø med Akosombo International School, som nå også involverer flere partnere i begge lokalsamfunnene. En av dem er Volta River Estate Limited (VREL), en stor Fairtrade-sertifisert banan og annanasfarm som har produsert for det Europeiske markedet siden 1996.
Representanter fra skolen har to ganger tidligere vært innom og sett på aktiviteten, og skoleungdommer knyttet til VREL har besøkt Byåsen og delt av sin kunnskap (se tidligere innlegg). I forbindelse med prosjektets 10-års markering og skolens 150 års jubileum reiste 8. juni en delegasjon med rektor lærere, eleverer og foreldrerepresentanter til partnerskolen i Ghana hvor besøk ved VREL var en viktig del av et innholdsrikt program. Målet var å se med egne øyne hvordan konseptet fungerer og ta stilling til hvordan skolen skal jobbe videre med temaet.
Økologisk gjødselsproduksjon av planteavfall fra Volra elva. Vått materiale benyttes for å øke nedbrytningsprosessen. |
Andre ledd i stiklingsprduksjonen - stiklingene produseres i Frankrike, fordi VREL ikke har kapasitet til å produsere stortnok kvantum. |
Plantene satt ut på plantasjen med nøye oppmålt avstand for sikring av avstand til mekanisk innhøsting og riktig fordeling i forhold til vanningsanlegget. VREL råder over 250 hectar med oppdyrket mark fordelt på ulike enheter langs Volta elva som renner ut av den store Akosombo dammen. Nærheten til elva er avgjørende for vanntilførselen for stabilproduksjon. Farmen har godt over 600 ansatte.
Innføring i bananplantens utvikling, vekstperiode og merkingssystem. Her demonstreres også hvordan de tunge klasene hentes ned og hektes på innsamlingssystemet for å spare arbeiderne for belastningsskader.
Rektor Wenche Kjellby Nesset synes konseptet er viktig å formidle til elevene hjemme i Norge. Hun er positiv til at kommunen har øremerket midler til at skolene skal arbeide med Fairtrade fra høsten av.
Gruppebilde mellom voksne bananplanter. |
For å spare fruktene og arbeiderne for kjemikalier dekkes fruktene tl med luftige plastposer som hindrer insekter i å skade frukten. Plasten samles inn etter bruk. (Theresa og Synnøve) |
Bananklasene forflyttes motorisk til sortering og rengjøringsanlegget. |
Plasten fjernes, og klasene deles opp i ønsket størrelse for det Europeiske markedet før de legges i vannbad. |
"Bananer i lange baner" får nytt meningsinnhold etter et slikt besøk... |
Mr Anthont Blay forklarer kvalitetskriterier for Rektor Kjellby Nesset.
Nyvaskede bananer merkes og pakkes før eksport. Arbeiderne på alle stasjoner e i ført påkrevet verneutstyr og hygieniske krav. Organsasjonsfrihet, regulert arbeidstid og pauser er innarbeidet rutine, og selv besøkende fra Norge måtte vente på oppstart i anlegget når de ankom i fastsatt pausetid.
Søte velsmakende modne bananer for gjestene til å spise på veien hjem
Faktadiskusjon med lærer Ingunn Valbekmo |
Johanne Foss, lærer og program ansvarlig for utvekslingen ved Byåsen skole, som har deltatt på flere av kommunens informasjonsprogram om Fairtrade sier hun er imponert over det hun fikk se. – Her er det ingen tvil om at både arbeidsforhold og miljøhensyn blir tatt på alvor. Innhøstingen er mekanisert for å slippe slitasjeskader på arbeiderne og vi ser de er godt utstyrt med verneutstyr og har tilpassede arbeidsstasjoner. – Det var også interessant å høre Fairtrade ansvarlig ved bedriften Mrs Juliet Arku-Mensah fortelle hvordan VREL driver helsearbeide for sine ansatte og legger til rette for utdanning for de ansattes barn. Det siste nye er at de ansatte selv har valgt å bruke av sine Premium midler til å få kjøreopplæring.
Nye fairtrade ambassadører før avreise tilbake til Trondheim |
kontakt trondheim.fairtrade@gmail.com for eventuell bruk av bildene.