torsdag 22. desember 2011

Til alle Fairtrade entusiaster;


Styringsgruppa ønsker alle samarbeidspartnere i inn og utland, Trondheim Kommune og Trondheims befolkning ei riktig god jul. Vi takker for året som har gått, og ser fram til nye spennende prosjekt i 2012 med et barns bilde fra historieveggen på hva som gjør oss glade.....

fredag 16. desember 2011

Siste innspurt for en mer rettferdig jul

Etikken gleder seg alt til neste Jul
Allerede før langinnspurten på Julemarkedet gleder Etikkens Bente Aina Ingebrigtsen seg til neste jul. - Dette har vært en fin opplevelse. Vi har kommet i kontakt med mange, og fått fortalt om Fairtrade. Vi føler at dette har vært et gjennombrudd for å nå ut med budskapet vårt til Trondheims befolkning. Dette må bli en årlig begivenhet! Mange er overrasket over prisene og variasjonen på produktene, jeg tror vi har slått hull på noen myter om Fairtrade i år.
Lille P og Prinsessene med stort utvalg for de minste
Lille P og Prinsessene har mye å by på for de minste. - Dette har vært en unik mulighet for oss til å synliggjøre butikken vår. Nå som media har fokusert på skadevirkningen av miljøgifter og farlig avfall som finnes i mange av de konvensjonelle lekene - merker vi særlig pågang av kunder som er ute etter alternativer til de minste.
Søt Jul med Cielo
Sjokoladeprodusenten Cielo er også klar for neste års Julemarked. - Dette har vært en unik mulighet for oss. Atmosfæren, folkene og det unike med fellesskapet for Fairtrade har vært en positiv opplevelse, sier primusmotor Ståle Andersen. Etter pågangen ved boden å dømme blir det nok mye søtt under juletrærne i Trondheim i år.
Stemningsfult i annerledes

Godt salg og god stemning


Stemningsfult ved Fairtrade-boden
Så går vi inn i den siste helga med Julemarkedet. Etter noen vindfulledager på torget er stemningen igjen som vi drømmer om tett oppunder jul. Salget av Fairtrade sertifiserte varer har gått godt, men det er fortsatt julegaver med mening å få tak på i boden! Årets utselgere er Etikken, som til vanlig holder til i Kjøpmannsgata, Lille P og Prinsessene, som holder til i kongensgate og Cielo som til daglig er ved byens kjøpesenter. Under julemarkedet har de slått seg sammen i felles utsalgsbod for å gjøre julegaver basert på en mere rettferdig handel for råvareprodusentene lettere tilgjengelig.

Grønn Barnebys Fairtrade ambasadører med budskap på sjokoladeposen
I morgen lørdag er det igjen mulig å betale med en historie om noe du setter pris på i livet ditt for en smak av sjokolade - og en suksesshistorie om Fairtrade. Ungdommene som i sommer var på Fairtradebesøk i Afrika forteller på etiketten på sjokoladeposene hva de så og erfarte under besøket.

Lise Martinussen fra Kirkens Nødhjelp har utrettelig forklart hva Fairtrade gåt ut på under Julemarkedet.
 I morgen lørdag er Lise fra Kirkens Nødhjelp tilbake ved historieveggen og kan svare på spørsmål du måtte ha om Fairtrade-orningen. Boden og veggen finner du ved hovedinngangen til Julemarkedet, fra i dag av nærmest juletreselgerne.

onsdag 14. desember 2011

Stort og variert utvalg


Trodde du Fairtrade - ordningen bare gjaldt for te og kaffe? I Fairtradeboden på Julemarkedet i Trondheim finner du stor variasjon av sertifiserte produkter. Alt fra barneklær, leker, husholdningsartikler og ikke minst delikate gavepakninger av sjokolade!

De idealistiske utsalgsstedene Etikken, Lille P og Prinsessene og sjokoladeprodusenten Cielo har i juleinnspurten flyttet utsalgene sine til Fairtradebua på torget.

Fairtrade sertifiserte barneklær

tirsdag 13. desember 2011

Filmen om Fairtrade

Et viktig arbeide for å øke andelen av Fairtrade varer, blant varer som uansett omsettes i Trondheim, er å øke kunnskapen om om sertifiseringsordningen. Til å hjelpe oss med dette har vi leid inn entusiastene fra medieselskapet Spætt for å lage en informasjonsfilm om Fairtrade-byen Trondheim. Til å intervjue og forklare ble Fairtrade ambasadørene fra Grønn barneby; Tina, Sandra, Theresa og Odin hyret inn. De startet med å spørre 5 på gata om hva de vet om Fairtrade.

5 på gata om hva de vet om Fairtrade

Mange var villige til å stille opp til intervju. Ikke så mange av de som ble stoppet på gaten viste imidlertid  så mye om Fairtrade-ordningen. De som viste noe var imidlertid svært entusiastiske.

Godt humør, selv om kunnskapen om fairtrade ikke var så stor

For å øke kunnskapen ble derfor en viktig del av filmproduksjonen viet de som vet, og kan formidle hva fairtrade handler om.

Tre som kan mye om Fairtrade


Tina, Theresa og Sandra blir å se på filmen som skal vises for skoler, bedrifter og andre interesserte om hva Fairtrade-byen trondheim jobber med. Filmen blir også etterhvert å finne på You Tube.

"Kjøp sjokolade, gjør andre glade"

Stemningsfullt ved Historieveggen
Miljøenheten i Trondheim Kommune utfordret de fire ungdommene som tidligere i sommer besøkte VREL Fairtrade-farm i Ghana på vegne av Grønn Barneby om å lage et slagord for Fairtrade-boden på Julemarkedet. "Kjøp sjokolade, gjør andre glade" var det endelige forslaget. - Budskapet har dobbelbetydning, forklarer Sandra. -Ved å kjøpe sjokolade gjør du noen glade her i Trondheim, ved å kjøpe Fairtrade-sjokolade gjør du også noen glade der kakaoen produseres. - Vi har jo sett at de som jobber på Fairtrade-farmer har mye bedre arbeidsforhold, lønn og sosial tilrettelegging enn de som jobber andre steder, legger Tina til. Slikt blir jo både vi og de glade av smiler hun stort. Setningen skulle formes ut i snø, og ønske velkommen til Fairtrade-handel på Julemarkedet (forts. under bildet)




Renreklame, som har spesialisert seg på reklamestunt som ikke setter økologiske spor, var utfordret til å utforme budskapet sammen med ungdommene og besøkende på Julemarkedet. Mange nysgjerrige stoppet opp, og noen bidro litt ekstra.

 
Produksjon av "reserve-bokstaver" i tilfelle mildvær....

Effektiv innsats


Bokstavene, som lages av en blanding snø og is begynner å ta form. Tina, Theresa, Odin og Sandra kan sette sammen bokstavene.
Lise fra Kirkens Nødhjelp er svært fornøyd med oppmerksomheten bokstavene gir til Historieveggen.

Nicolai fra Renreklame tar et ekstra grep om utformingen.

Et vakkert blikkfang som mange stoppet opp og lestehøyt - smilte til, og filosoferte over.


mandag 12. desember 2011

Mange betaler med sin historie



Mange har noe de setter pris på

Mange tar turen bortom Fairtrades historievegg på julemarkedet. Det blir det koslig lesing av. Deler du noe du setter pris på med oss, gir vi deg en god historie om hvordan Fairtrade-ordningen bidrar til at bønder og arbeidere i utviklingsland kan komme seg ut av fattigdommen. I tillegg spanderer vi deilig Fairtrade-sjokolade, i håp om at du skal få smaken på Fairtrade - og kanskje vil du gi den videre til noen i jula? Også i boden rapporteres det om godt salg. Her får du i tillegg til sjokolade tak i leker, barneklær, husholdningsvarer og hygieneprodukter.
 

lørdag 10. desember 2011

Velkommen til Julemarkedet

Silje fra Cielo og Tord fra Etikken har mye godt å by på.

Fairtrade-byen Trondheim har i år sørget for en egen bod på Julemarkedet for å vise fram variasjonen som finnes av Fairtrade-varer i byen vår. Her finner du barneklær, lokalprodusert sjokolade og husholdningsartikler som alle ved kjøp bidrar til at råvareprodusentene i fattige land får gode arbeidsforhold og en verdig lønn. 

Arrangementet viser et glødende engasjement for en mer rettferdig fordeling av verdensrikdom, og er basert på et tett samarbeide mellom næringsliv, frivillige og kommunen.


Bytt din historie med en Fairtrade-historie og nydelig sjokolade
På årets julemarked kan du betale med en hyggelig historie fra ditt liv

Ved boden står en vegg hvor du kan betale for å smake Fairtrade-sjokolade ved å beskrive noe du setter pris på i livet ditt. Veggen betjenes av frivillige organisasjoner, som Framtiden i Våre Hender, Kirkens Nødhjelp og Changemaker. De jobber alle for å øke andelen Fairtrade-handel i Trondheim. Til kvittering får du et eksempel på historier opplevd av folk som betjener boden og veggen - som bekrefter at sertifiseringsordningen virker.

Historieveggen er bare ett av flere stunt som vil foregå ved Fairtrade-boden i løpet av julemarkedet.
Betal med din historie og få en Fairtrade-historie i retur.
Frivillige har pakket hundrevis av poser med sjokolade for at du skal få oppleve smaken av rettferdig handel. Velkommen til boden!